Kiirastorstain menu

Yksi niistä asioista joita eniten ulkomailla kaipaan on ruuanlaitto. Ei sillä ettenkö laittaisi ruokaa Venäjälläkin ihan joka ikinen päivä, mutta tarjolla ei ole samanlaisia raaka-aineita kuin Suomessa tai ainakin niitä on huomattavasti hankalampi metsästää.  Kiirastorstaina olin enemmän kuin innoissani saadessani kokata vanhemmilleni, veljelleni ja mummulleni. Illan menu tosin viittasi pääsiäiseen ainoastaan jälkiruoan osalta, joten tarjottavat olisivat sopineet mihin tahansa keväiseen viikonloppuun. Näistä ohjeista kokkasin kuudelle aikuiselle.

Alkuruokana fetasalaatti hunaja-balsamicokastikkeella

2 omenaa
125g retiisejä
2 rooman salaattia
250g fetajuustoa
Kastike
1rkl hunajaa
2tl dijoninsinappia
0,5dl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
1dl neitsytoliiviöljyä
Valmista kastike sekoittamalla hunaja, sinappi, balsamiviinietikka, suola ja pippuri keskenään. Lisää joukkoon oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. 
Leikkaa omenat ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Sekoita revittyjen salaatinlehtien kanssa ja lisää joukkoon kastiketta(itselläni meni noin puolet valmistamastani kastikemäärästä). Murustele lopuksi pinnalle feta.


Pääruokana paistettua parsaa sisäfilepihvin kera

3 nippua tuoretta parsaa
voita paistamiseen
1 roomansalaatti
1dl ranskankermaa
1 suolakurkku
1rkl sinappia
1rkl rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria
100g vahvaa juustoa esim. Emmentalin mustaleimaa
6 naudan sisäfilepihviä
suolaa
mustapippuria

Ota pihvit huoneen lämpöön tunti tai kaksi ennen paistamista. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja lisää siihen voita. Laske hieman lämpötilaa kun alat paistaa pihvejä. Paista pihvejä ensimmäiseltä puolelta noin 2minuuttia kunnes pihvin raaka pinta alkaa hikoilla reilusti > käännä. Paista pihvin toista puolta jälleen muutama minuutti kunnes kypsä pinta alkaa hikoilla. Nosta pihvi suolalla ja mustapippurilla pinnoitetulle foliopaperille ja lisää suolaa ja mustapippuria myös pihvin päälle. Kääri pihvi folioon ja laita noin 5minuutiksi vetäytymään. Tällä ohjeistuksella pihveistä tuli medium plussia. Mieheni hoiti jälleen pihvien paiston ja kaikki olivat enemmän kuin tyytyväisiä omiinsa. Oikean paistoajan lisäksi avainasemassa on tietysti myös lihan laatu. 
Pihvien lisäksi pannulle pääsevät myös parsat.


Pese huolellisesti parsat. Sulata voi matalassa teflon kattilassa tai pannulla ja paista parsoja maltillisella lämmöllä n. 5 minuuttia kunnes ne ova saaneet hieman väriä. 
Valmista parsojen paituessa kastike. Hienonna suolakurkku ja raasta hienoksi 3/4 (75g) juustosta. Sekoita ranskankerma, suolakurkku, juustoraaste, sinappi ja rypsiöljy keskenään. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää hieman revittyä roomansalaattia lautaselle salaattipediksi ja asettele päälle parsat. Nosta parsojen päälle ranskankermanokareita ja nosta pinnalle jäljelle jääneestä juustopalasta leikatut lastut.

Jälkiruokana mämmi-rahkaherkku

3dl kuohukermaa
1,5dl mämmiä
1prk(200g) sitruunarahkaa
appelsiinimarmeladia
Pinnalle
persikkakuutioita
suklaamuna

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon mämmi. Kokoa jälkiruokamaljat laittamalla kerroksittain mämmi-kermavaahtoa, sitruunarahkaa ja appelsiinimarmeladia. Laita lopuksi pinalle kuutioitua säilykepersikkaa ja pieni suklaamuna.

Pääsiäissunnuntaita vietetään meidän perheessä jo Venäjän kamaralla ja tämä viimeinen viikko ennen lomareissuamme ja Suomeen paluuta kuluukin siivoten ja pakkaillen. 

Rauhallisia ja aurinkoisia pyhiä!







Kommentit

Suositut tekstit