Simppeli sipulikeitto

Hidas hauduttelu on tämän keiton niin sanottu suola. Simppeleiden raaka-aineiden maut pääsevät oikeuksiinsa vasta kunnon kypsymisen myötä. Ainoa ei niin tavallinen ainesosa tässä keitossa on konjakki jonka senkin voi halutessaan jättää kokonaan pois tai vaihtaa valkoviiniin.

Simppeli sipulikeitto A'la pienistä nauttija

Tarvitset(neljälle):

6 sipulia
100g voita
1tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 laakerinlehteä
2rkl vehnäjauhoja
2rkl konjakkia
1l vettä
2 lihaliemikuutiota
timjamia
8 ohutta viipaletta maalaisleipää
1pss emmental-raastetta


Sulata voi kattilassa. Puolita sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Lisää sipulit voin sekaan ja sekoita hyvin. Mausta suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoitellen. 

Suurusta sipuli-voiseos lisäämällä joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoita hyvin. Nosta lieden lämpöä niin että sipulit hieman ruskistuvat, mutta varo polttamasta niitä. Lisää konjakki. Keitä pois alkoholi ja lisää joukkoon vesi ja lihaliemikuutiot. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja keitä vielä matalalla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Tarkista mausteet ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää joukkoon myös tuoreita timjamin lehtiä.


Laita uunin grillivastus kuumenemaan ja viipaloi maalaisleipä. Paahda ensi pelkät leipäviipaleet grillivastuksen alla kevyesti molemmin puolin. Jaa tämän jälkeen keitto neljään uunin kestävään kulhoon. Laita pinnalle kaksi leipäviipaletta ja ripottele päälle juustoraastetta. Aseta kulhot ritilälle grillivastuksen alle 3 - 4 minuutiksi niin että juusto on sulanut ja muodostanut keiton päälle rapean pinnan. Nosta kuumat kulhot varovasti pois uunista ja mausta vielä kierroksella mustapippuria ja koristele timjamilla. Tarjoile heti esimerkiksi raikkaan valkoviinin kera. Tähän keittoon sopii valoisana kesäiltana mainiosti minun ja mieheni all time favorite valkoviini; Luxemburgilainen Bernard-Massard Auxerrois, suosittelen!;)


Herkullista viikonloppua jokaiselle!:)

Kommentit

Suositut tekstit