ба́бушка

Babushka = isoäiti, vanha nainen


Juttelin loppukesästä erään englantilaisen tuttavamme kanssa pitkään elämästämme Venäjällä. Pohdimme ja päivittelimme miten hienoa olisi jos lapset oppisivat venäjän kielen, mutta samaan aikaan totesin sen olevan muutamien sanojen ja ilmausten omaksumista lukuun ottamatta aika mahdotonta. Lapset kun viettävät kaiken aikansa meidän suomea puhuvien vanhempien kanssa. Tuttavamme kyseli päiväkotien perään ja totesin etten edes tiedä millaisia päiväkoteja täällä on enkä kyllä uskalla lähteä testaamaankaan. Kaikilla tuntuu olevan omat mummot tai vaihtoehtoisesti lastenhoitajat apuna ja lastenhoitajaahan me emme kaipaa, kielikylpyjä suomalaisille kolmivuotiaille ei varmaan järjestetä.. Tähän tuttavamme totesi että teidänhän täytyy siis vain palkata yksi venäläinen babushka muutamaksi tunniksi viikossa höpöttelemään lapsille.:) No eipä tarvitse tehdä sitäkään sillä kaikilla pihapiirimme lapsilla on jo yksi yhteinen ба́бушка ja hänet tapaa kun vain menee iltapäivällä meidän pihalle. Montaa hetkeä siellä ei ehdi leikkimään kun vanha baškiirinainen jo köpsyttää keppinsä kanssa paikalle. Asettelee istuintyynynsä liukumäen alapäähän, istahtaa ja alkaa päivitellä ja ihastella lapsia ja puhua ja puhua ja puhua... 


... Puhua vaikka kuinka monesti yritän hänelle kärsivällisesti kertoa että olemme suomalaisia emmekä puhu tai ymmärrä venäjää. Muistatteko sen muutaman vuoden takaisen TV-mainoksen jossa suomalainen turisti menee ulkomailla ostamaan Turun sinappia ja artikuloimalla ja korottamalla ääntään hän lopulta pärjää tilanteessa omalla äidinkielellään ja myyjä kaivaa hänelle sinappituubin jostain tiskin alta? Täällä minusta tuntuu todella usein että olen se myyjä siellä tiskin takana. Odottelen vain sitä valonhetkeä kun yhtäkkiä mystisesti alan ymmärtää näitä ihmisiä!:D Noh.. kun minä olen lopulta riittävän monta kertaa asian laidan selittänyt, katsonut vanhaa naista hölmistyneenä hymyillen ja olkia kohautellen kun tajuan hänen kysyneen jotain jota en ymmärrä ja johon en osaa vastata nainen luovuttaa minun suhteeni hän alkaa höpistä helmoissaan pyörivälle Eeville joka vain hymyilee aurinkoisesti. Olen huomannut että Eeville venäjä tuntuu uppoavan vielä aivan samalla lailla kuin suomikin, onhan pieni ihminen tottunut siihen ettei ymmärrä puoliakaan siitä mitä hänelle lässytellään vaikka olisi mikä kieli kyseessä kunhan hymyjä piisaa niin tyttö on tyytyväinen..:)


Ehkä nämä kaikki venäläiset babushkat jotka kaduilla ja kaupoissa pysähtyvät lapsillemme juttelemaan edesauttavat heidän kielen omaksumistaan. Ja jos eivät lapsemme näiden vuosien aikana opi venäjää niin ainakin uskon että nämä kokemukset helpottavat kielen omaksumista joskus vanhempana jos venäjän kielen opiskelu silloin kiinnostaa. Ja vaikka erittäin usein tunnen itseni erittäin tyhmäksi kun en ymmärrä mitä minulle yritetään toistuvasti kertoa, kuuntelen näitä vanhoja naisia mielelläni. Sillä vaikka en montaa sanaa tajua sydämen minä tottavie tajuan ja näillä vanhoilla naisilla se tuntuu olevan koko rintakehän kokoinen.

Loppuun vielä kuva meidän pihan babushkamme lämpimän kesäpäivän kengistä. No varpaat eivät ainakaan jäädy...


Oikein kivaa keskiviikkoa!:)
Meillä on tänään koko perheen vapis, Jeee!! 

Kommentit

Maija sanoi…
Sulla on niin ihania juttuja, että täällä tulee vain hyvälle mielelle! :)

Oikein ihanaa Rauma-aikaa teille ja kivaa alkusyksyä! <3
Maija sanoi…
Ai niin, kommentointia helpottaisi suunnattomasti, jos otat sanavahvistuksen pois päältä! :D
Unknown sanoi…
Kiitos kovasti!:) Ja oikein ihanaa syksyä sinulle myös!
Nyt on sanavahvistus pois päältä. En oikeastaan tiedä mikä se edes oli, mutta toivottavasti kommentointi nyt helpottuu...:D Muutama ihminen on minulle maininnut kommentoinnin hankaluudesta, mutta olen vielä aika keltanokka kaikissa teknisissä jutuissa, kiitos siis PALJON vinkistäsi!!

Suositut tekstit